Håll koll på hur arv fungerar och vem som ska ärva

· Tips
Author

Att förlora en nära anhörig väcker många känslor och det kan vara svårt att hitta fokus till att göra pappersarbetet. Genom att skriva ett färdigt testamente kan du hjälpa till att underlätta för dina anhöriga.

Vad är ett testamente?

Kort sagt är testamentet en rättshandling som visar vem som ska ärva vad. Du kan alltså själv bestämma vem du vill ska ärva vad efter din bortgång. I ett testamente kan du välja att låta dina familjemedlemmar ärva av dig eller låta att skänka det till en välgörenhetsorganisation eller liknande. Genom att skriva ett testamente underlättar du för dina anhöriga.

Ta hjälp av en jurist

Att skriva ett testamente kan känns svårt i början eftersom det finns en del regler om hur ett testamente ska vara skrivet. När du skriver din underteckning på testamentet måste två andra personer vara i rummet samtidigt för att bevittna det. Testamentet måste också vara skriftligt och får därmed inte vara en inspelning av något slag. Känns det svårt att skriva ett testamente kan du ta hjälp av experter. Läs mer på nätet om vilken hjälp du kan få av en jurist att skriva ditt testamente.